Statut soutěže Top 77 vín v ČR

Pořadatel soutěže

MAMA marketing, s.r.o. Brno

čl. II

Odborný garant

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno

čl. III

Určení soutěže

Představit veřejnosti špičková tuzemská i zahraniční vína a sekty a umožnit spotřebiteli orientaci v široké nabídce kvalitních vín a sektů.

čl. IV

Výstavní výbor

Ing. Dan Mádr, RNDr. Jaroslav Staňa,

Prof. Ing Pavel Pavloušek, Ing. David Mádr

čl. V

Závazné podmínky účasti na soutěži

  1. Soutěž je otevřena pro všechna vína a sekty, které byly vyrobeny z hroznů révy vinné.
  1. Ke každému vínu musí být vyplněna přiložená přihláška, ve které výrobce uvede množství vyrobeného vína, včetně množství, které je v současnosti k dispozici. Výrobce musí mít k dispozici minimálně 300 lahví přihlášeného vína.
  1. S přihláškou je nutné elektronicky dodat i rozhodnutí SZPI, resp. MZe, ozatřídění jakostních vín, jakostních vín s přívlastkem, jakostních šumivých vín s.o. a jakostních aromatických šumivých vín s.o. V případě zemských vín je třeba současně s vínem předat doklad o původu hroznů. Součástí přihlášky je též chemická analýza z akreditované laboratoře nebo laboratoře pověřené SZPI. Zahraniční vína musí splňovat veškeré legislativní náležitosti země v níž byly vyrobeny.
  1. Soutěžící spolu s přihláškou předá organizátorům do soutěže 6 lahví 0,75 l (0,5–0,25 l u výběrů, ledových a slámových) od každého soutěžního vzorku vína pro účel senzorického hodnocení.

Účastnický poplatek činí 500, – Kč + DPH / vzorek. Poplatek bude uhrazen na základě vystavené faktury.

Maximální výše poplatků činí 5.000, – Kč + DPH při jakémkoliv počtu vzorků.

Od vín, která budou vyhodnocena v TOP 77 vín ČR, soutěžící předá pro slavnostní vyhlášení v Brně dalších 6 lahví zdarma. Všechny láhve musí být označeny dle platného zákona č. 321/2004 Sb., v platném znění (dále jen „zákon o vinohradnictví a vinařství“).

Přihlášky společně se vzorky je nutno dodat nebo zaslat na naši adresu:

  1. MAMA marketing, s.r.o. (VINDOM), Smetanova 17, BRNO, otevřeno Út–So 16:00–22:00 nebo dle dohody s naší pracovnicí Irenou Hejlovou na tel.: 775 740 680 nebo panem Davidem Mádrem na tel.: 775 740 679
  1. Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova-Sedlecká vína Sedlec 308, 691 28 Sedlec Po–Pá 7:00–15:30
  1. Vinotéka Znovín Znojmo, Loucký klášter tel.: 515 267 237, otevřeno Po–Ne 9:00–18:00, polední přestávka 12:30–13:00
  1. České vinařské závody VINIUM, Hlavní 666, Velké Pavlovice – vrátnice tel.: 519 403 111, otevřeno Non-stop
  1. Vinařský dům Kopeček s.r.o., Hodonínská 306, 696 03 Dubňany, tel.: 777 901 754, otevřeno Po–Pá 8:00–17:00, So 8:00–11:00
  1. Česká zemědělská univerzita v Praze Vinařství ČZU, Chloumecká 1717, 276 01 Mělník – Chloumek, pouze po telefonické dohodě s panem Weitoschem na tel.: 731 117 242

Pokud budete zasílat vzorky kurýrem, prosím pouze na adresu:

MAMA marketing, s.r.o., Vindom Degustační enoteca, Smetanova 17, 602 00 BRNO, tel.: 775 740 680

Přihlášky je nutné vyplnit elektronicky zde.

Nesplnění požadovaných podmínek umožňuje pořadatelům vyloučit příslušné vzorky ze soutěže bez jakýchkoliv nároků přihlašovatele.

čl. VI

Termíny a místo konání soutěže

  1. Odběr vzorků probíhá v průběhu května. Vzorky vín je možné dodat na adresu MAMA marketing s.r.o., Smetanova 17, Brno, případně na další místa, která oznámí organizátor.
  1. Hodnocení a vyhodnocení vín se uskuteční v Brně 22. 5. – 24. 5. v Efi hotelu. V případě, že nebude možné z důvodu opatření vlády provést hodnocení běžným způsobem, zajistí pořadatel soutěže hodnocení všech vín takovým způsobem, že budou splněna zákonná opatření vlády a vína budou hodnocena například jednou komisí během několika dní.
  1. Slavnostní vyhlášení TOP 77 nejlepších vín České republiky se bude konat 28. srpna 2025 v Brně, v Besedním domě.

čl. VII

Hodnotící komise

  1. Výstavní výbor soutěže TOP 77 jmenuje hodnotící komise, které budou pracovat pod vedením výstavního výboru a zástupců SZPI, za účasti odborníků ze Slovenska, Rakouska a České republiky, případně dalších zemí.
  1. Podmínkou účasti v hodnotitelské komisi jsou platné degustační zkoušky (Senzorické zkoušky SZPI nebo Degustátorské zkoušky podle ISO, DIN nebo ÖNORM), resp. ty splňující podmínku uvedenou v příloze č. 14 vyhlášky č. 323/2004 Sb., v platném znění.

čl. VIII

Zásady hodnocení

  1. Před hodnocením vín prověří pořadatelé všechny podmínky přihlášení vín do soutěže a vzorky, které neodpovídají ustanovení tohoto Statutu, nebudou do hodnocení zařazeny.
  1. Hodnocení probíhá ve světlé, dobře větrané místnosti o teplotě 18–22 °C, zajištěné proti vedlejším vlivům. Degustační sklenice odpovídají typu podle pravidel O.I.V. nebo podobné degustační sklenice na stopce o objemu min. 21,5 cl.
  1. Hodnocení je prováděno stobodovým systémem O.I.V.
  2. Hodnotící komise pracují v době mezi 9.00 až 17.00 hodin, přestávky mezi hodnocením určují vedoucí komisí.
  3. Každý hodnotitel má k dispozici dostatečný prostor u degustačního stolu,chráněný proti rušivým vlivům, min. 3 sklenice na víno, sklenici na vodu, neperlivou vodu, ubrousky, nádobu na odlévání, neutralizační pečivo a seznam předkládaných vzorků s uvedením evidenčního čísla, ročníku a odrůdy. Hodnotitel vypisuje na každý vzorek zvláštní hodnotící lístek nebo hodnotí přímo do systému PC (Elwis).
  4. Komise bude hodnotit běžným způsobem program hodnocení a počet vzorků určí vedoucí hodnocení prof. Ing. Pavel Pavloušek po dohodě s ředitelem soutěže. Vedoucí jednotlivých komisí hodnotí též. Pověřený zástupce výstavního výboru, který degustace povede, sám nehodnotí v případě běžného hodnocení, v případě nemožnosti hodnotit vína běžným způsobem, může hodnotit také. Pověřený zástupce výstavního výboru vede také řízenou degustaci nultého vzorku, který je pro všechny komise stejný.
  1. V případě shodnosti výsledků bude rozhodovat subkomise pod vedením prof. Ing. Pavla Pavlouška a vybraných vedoucích jednotlivých komisí. Pro rozhodnutí o zařazení vína do TOP 77 rozhoduje počet bodů, minimálně 84, subkomise má právo zařadit víno do kategorií (3,4,5 hvězdiček). Pokud je více kandidátů se stejným počtem bodů, bude vybráno víno odrůdy, která se mezi ostatními oceněnými víny vyskytuje nejméně. Pokud bude více kandidátů s touto odrůdou, bude vybráno přívlastkové víno, a pokud bude více kandidátů s vybranou odrůdou s přívlastkem, bude vybráno víno subkomisí.
  1. Vína jsou hodnocena anonymně, nalévání a podávání vín probíhá tak, aby hodnotitel neměl možnost, jakkoliv poznat identitu předkládaného vzorku. Předkládání vzorků respektuje a je řazeno podle odrůdy, ročníku a kategorií dle zbytkového cukru vína – článek IX. Vína jsou předkládána v optimálním časovém sledu.
  1. Vína jsou hodnocena ve dvou krocích, z nejlépe hodnocených vín vybere subkomise výborná a mimořádná vína, hodnocení subkomise je nadřazeno hodnocení komise a je konečné.
  1. Soutěžní vína se k posouzení předkládají při následujících teplotách:

Bílé víno

9-10 °C

Červené víno

15-16 °C

Růžové víno, klarety

10 °C

Šumivé víno

7-9 °C

  1. Hodnocení jednotlivých vín je elektronické a výsledky jsou archivovány po dobu 5 let a je zaručena absolutní objektivita a nestrannost zpracování výsledků.
  1. Z účasti na soutěži budou vyloučena vína takového producenta, kterému bylo dle oficiálního sdělení SZPI na základě písemného dotazu pravomocně v posledních dvou letech před konáním soutěže prokázáno opakované porušení vinařského zákona v následujících postupech: nepovolené enologické postupy, produkty neznámého původu či nevyhovující geograficita.

čl. IX

Klasifikace vín

Kategorie:

  1. A) Bílá vína suchá (0–4 g/l zb. cukru)
  2. B) Bílá vína suchá (4,1–9 g/l zb. cukru), dle kyseliny
  3. C) Bílá vína polosuchá (max. 12 g/l zb. cukru), nebo (max. 18 g/l zb. cukru dle kyseliny)
  1. D) Bílá vína polosladká (max. 45 g/l zb. cukru)
  2. E) Bílá vína sladká (nad 45 g/l zb. cukru)5
  3. F) Růžová vína suchá (0–6 g/l zb. cukru)
  4. G) Růžová vína ostatní (nad 6 g/l zb. cukru)
  5. H) Červená vína suchá (0–6 g/l zb. cukru)
  6. I) Červená vína ostatní (nad 6 g/l zb. cukru)
  7. J) Perlivá vína (s přetlakem 1–2,5 bar, včetně typu Frizzante)
  8. K) Šumivá vína (sekty) (s přetlakem min. 3 bar)
  9. L) Naturální vína (přírodní organická vína, oranžová, kvevri)
  10. M) Likérová vína
  11. N) Zahraniční vína

čl. X

Udělení cen

  1. Ocenění získají vína dle jednotlivých kategorií maximálně 77 vín v jednotlivé kategorii a hodnoceným vínům jsou přiznána tato ocenění, bez dalšího pořadí:

***** mimořádné víno

(min. 90 bodů)

**** výborné víno

(min. 86 bodů)

***

velmi dobré víno

(min. 84 bodů)

  1. Pořadatel vyhlásí Nejlepší kolekci vín TOP 77 – cenu Eduarda Postbiegla pro výrobce, kteří přihlásí nejméně 6 vzorků vína. Pro posouzení se bere v úvahu bodový průměr všech vín od jednoho vystavovatele.
  1. Výrobci všech oceněných vín obdrží certifikát ocenění – diplom dle dané kategorie, vzorku a šarže vína a na základě objednávky mohou od pořadatele koupit jednotné medaile-samolepky, s logem soutěže TOP 77 vín České republiky a dotčeným ročníkem, za účelem umístění na spotřebitelském balení vína. Výrobci mohou uvádět ocenění TOP 77 ve svých informačních materiálech u příslušného vína, které ocenění získalo.

čl. XI

Propagace

  1. Soutěž TOP 77 vín v ČR bude propagována pomocí mediálních partnerů a také prostřednictvím všech médií (tisk, rozhlas, TV) Statut soutěže, složení hodnotících komisí a výsledky soutěže budou zveřejněny na webových stránkách www.top77.cz a www.vinovceskerepublice.cz, v níž budou oceněná vína popsána.
Přejít nahoru